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大好物チキン
 新鮮な鳥のレバー肉が手に入ったので、暗くならないうちにすぐ出かけ、みかん山に自生しているニラを摘んできて晩御飯の一品に加えました。
 新鮮も新鮮。つい先ほどまで生きていた、ぴちぴちのお肉です。これをプレゼントしてくれたのは、マサヤンハウスの住人たち。

 昨年末の仕事納めの後、斉藤さんが親しくしている隣町の農家から、廃鶏を30羽ほど譲り受けてきました。まだまだ元気で、春になればいくつでも卵を産みそうなやつです。ぽころこ農園の園地の一角に建っているビニールハウスに放り込んで生かしています。
 これを一番喜んでいるのはフィリピンからの外国人研修生たち。彼らはこの固い鶏肉が大好物なのです。正月に10羽絞め、そのときもおすそ分けをもらいました。

 この日は朝から雨が降り続いて、午前は倉庫整理をしましたが、お昼からは仕事が休みになりました。よそでも休みにした農家が多かったようです。マサヤンハウスでも、4人中3人が家にいました。
 この時間を使って、久しぶりに鶏を絞めると言います。どんな風にするものかと興味を持って、見学しに行きました。そのときに取ったスケッチがこちら。





 ネパールの民家やコルカタの路上で何度も見たことがありましたが、包丁の形が大分違うためか、まるで違うものを見ているようでした。正肉はもちろんのこと、内蔵もほとんど、血まで調理するので、工程や使用する道具がたくさんあります。

 それにしても、屠殺から調理まで、何とも賑やかでした。「可哀そうネー」「やったー!」「卵がありますネー」「砂が、いっぱいですネー」「これは苦いから食べまセーン。すごく苦い!」などなど、自分では手を施したことのない僕にいろいろ説明しながら、小気味よく進んでいきます。寒かったので、スープを作るのだそうです。僕は目の前でさばいたお肉をお土産に、我が家の晩御飯に間に合うように帰ってきたというわけです。
 家でスケッチに色をつけながら、思わず吹きだして、何度も声をあげて笑ってしまいました。こんなことは、滅多にないことです。


(ゆ)


Our favorite Chicken

I've got fresh chicken livers today, so I went out, before it got dark, to get wild Chinese leek so that I could cook them for dinner.
Livers were really fresh; of course, they were alive just a few hours ago. Residents of Masayang House are the ones who gifted livers to me.

After the last work of 2009, Mr. Saito got about 30 culled hens for free from his friend who lives in next town. Hens were totally fine, and I thought they could even lay eggs in Spring. They have been kept in our plastic greenhouse standing one part of our field.
Filipino trainees are the ones who are the happiest with these hens because they love this kind of leathery meat. They slaughtered 10 hens and gave me some before.

It has been raining since morning today, so we worked in our warehouse in the morning but got off in the afternoon. Many of other farmers seemed to make the same decision because I found 3 out of 4 guys (Filipino trainees) at Masayang House.
They said they would slaughter chickens that afternoon, so I went to see with curiosity. These are which I sketched then.

I'd seen chicken slaughter many times at houses in Nepal and on streets in Kolkata, but this time, it looked totally different to me maybe because they used an unique knife. There were various instruments and steps because they cooked not only fresh meats, but also most organs and even blood.

What funny was that they were so bustling throughout the slaughter and cooking. "Wooo, poor chickens :))", "I did it!", "Wow, I found eggs inside", "much sand here!", "This part is too bitter to eat. Oh, yes, it's so bitter!"etc. Their handworks went on at a quick tempo explaining to me who have never done by myself. They said they were going to make chicken soup for today because it's such a cold day. As for me, I came back home with plenty of fresh chicken as souvenir.

As giving color to the sketches, I recalled and couldn't help laughing over it. This rarely happens to me though!

Yuki
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