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Kimchi, Korean pickle
出来たキムチは容器に入れて、ラベルを貼っておすそ分け。

Some of Gorpo-kko friends got together after a long break...to make Kimchi!


It had been our wish to make Kimchi with Hakusai (Chinese cabbage / Napa) grown in our own vegetable garden. When we came up with the idea last year, it was a bit too late to plant it. But this year, we successfully harvested and used four huge Hakusai for the Kimuchi project!

Four adults and seven kids around, we cut a lot of vegetables, processed various spices, and mixed all together with lots of Korean chili. Our goal was to have a kimchi-casserole-party at the end of this year! Isn't it cool to plant Hakusai dreaming of an exciting dinner party together?!

野菜は、半日干して甘みを出してもらいます。

包丁見てね、手を切るよーー

砕いて、混ぜて、どんどん混ぜて。

Our challenge was to decide what to add to make it more tasty. Salted fish guts seemed common to add into Kimchi, but it was not available in our kitchen, and we wanted to avoid using ready-made products. Then one of us came up with the idea of tiny dried shrimps (Acetes japonicus) that we can easily get from neighboring family who produce dried young sardines. They actually gave a lot of them for free! (We thanked them with our Kimchi later, of course.)

Day by day, it mellowed, and now it's really yummy. It's simple, but I can't stop eating it. Yuki often cooks Kimchi-fried-rice by himself for his lunch as I'm out for Tanekko during weekdays. Though kids worked hard cutting a lot of vegetables, none of them enjoy the chilly Korean pickle; but no problem, we can wait for them to grow up and enjoy it together in the near future! The Kimuchi project should become a regular annual event for that.

Wakana



キムチを作るのだ


 久しぶりに、「ごるぽっこ」の仲間の何人か集まりました。今回は、キムチ作りに挑戦です。

 自分たちの家庭菜園で収穫した白菜を使って、キムチを作ってみたい。去年からそんなアイディアが出ていたのですが、去年はすでに苗植えの時期が遅く、うまくいきませんでした。今年こそは、と張りきって持ち寄った大きな白菜を4つ使って、キムチ作りは始まりました。

 大人4人、子どもはあっちこっちに7人ほど。山盛りの野菜を切って、色んな薬味を粉末にして、大量の韓国唐辛子と混ぜ込んで漬込みました。実は、目標は年末のキムチ鍋パーティー。一緒に鍋を囲むのを夢見て、白菜を植えるところから始めるって、ちょっと楽しいと思いませんか。

 作るにあたっての一番の問題は、旨みのために何を加えようかということ。調べるレシピでは、イカなどの塩辛を入れるのが一般的のようなのですが、あいにく私たちの台所にはありませんし、市販のものを入れるのもどうかなと思っていたのです。すると、乾燥アミエビはどうだろう、という案が出て、これが大正解!近所のちりめん屋さんに相談すると、大量の乾燥アミエビを分けてもらえることが出来ました。しかもタダで。(もちろん、出来たキムチでお礼をしましたよ。)

 日に日に熟成が進み、今では何とも美味しいキムチになりました。シンプルな味なのですが、どうにも病みつきになるのです。(ゆ)も、私が「たねっこ」で外にいる平日は、よく自分のお昼ご飯にキムチチャーハンを作って食べています。たくさんの野菜を根気強く切ってくれた子どもたちですが、辛すぎて楽しむにはまだ早いかな。大丈夫、この子たちが大きくなって一緒にキムチを楽しめる日まで待てますよ。そのためにも、キムチ作りも毎年の行事にしなくてはいけませんね。

(わ) 

縁側が調理台に。

辛そう!旨そう!

大量のアミエビ投入!

大きな漬物樽に入れて。 
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