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Yuzu-Achar
赤と黄色でいい香り!

These days, I'm preoccupied with my small project of making "Yuzu-Achar".


A Tanekko friend of us gave me a lot of Yuzu (a citrona small citrus fruit) and said that I can take as many as I want from the tree in her garden.
It was, indeed, the perfect timing to get the total pesticide-free Yuzu because I was wianting to make Yuzu-Achar, knowing that Yuzu season had already started.

Achar is a kind of pickle most common in South Asian countries, and the flavor makes us nostalgic of our days in India and Nepal. They don't use Yuzu over there, but other vegetables and fruits like green mango.

I didn't have any specific recipe for it, but using several spices, fine mustard oil, salt together with fresh Yuzu, I finally made it one night, yeah! I tried making it with one Yuzu for the first night as a trial, and it actually came out really good. That night, I slept in a happy-spicy smell upstairs.
Then I made a big potful of Yuzu-Achar.

スパイすを並べて、準備OK

First, I let Yuki taste it, and with his confirmation, I asked neighboring friends and Tanekko parents to taste it, and they actually loved it! It was great to know that even those who never tried spicy achar before are fond of the flavor. Now they keep asking me more Achar so here it is with our original Nancha-label!

「なんち屋のゆずアチャール」

We love to eat Yuzu-Achar with hot rice, soup, and noodles, and our friends found out that it goes well with hot Shochu (distilled spirit), Salad etc...The number of Yuzu-Achar fan is actually increasing day by day. It's simply a pleasure when someone appreciates what I make, and Yuzu-Achar fans make me especially happy because I feel that our lovely Indian days is acknowledged by other people.

Wakana



なんち屋の柚子アチャール


 最近、もっぱら「柚子アチャール」に夢中です。

 先日「たねっこ」メンバーの一人が、庭にある柚子をくれました。そして、好きなだけ取っていいよというのです。その完全無農薬の柚子は、何とも完璧なタイミングでした。柚子の季節になったこともあって、前から気になっていた「柚子のアチャール」を作ってみたいと思っていたからです。

 アチャールというのは、インドやネパールなどの南アジアではお馴染みの、塩と油で漬けたピクルスのようなもので、カレーや食事についてくるお馴染みのものです。もちろん柚子ではないですが、野菜や果物(青マンゴーなど)を使って、各家庭でもよく作られます。

 実はちゃんとしたレシピを持っていたわけではないのですが、数種類のスパイスと塩とおいしい菜種油を使って、ある晩ちょっと作ってみました。最初の晩は、柚子を一個だけ使って実験。それが、なんとも美味しくて!その晩は、幸せなスパイスの香りが二階に立ち込める中でにやにやしながら眠りました。
 そして、今や我が家には、鍋一杯の柚子アチャールが。

 まずは、(ゆ)に味見をしてもらって確認をとってから、近所の友人や「たねっこ」の皆に味見してもらいました。実は恐る恐るだったのですが、皆も大好きになってくれました。そしてこれまた有り難いことに、もっと欲しいと言ってくれる人が出てきたので、瓶とオリジナルラベルを用意して、こんな感じにしてみました。小瓶は試食やプレゼントに、これじゃ足りんという友人には大瓶で量り売りです。なんち屋のアチャール屋さんに、(う)も大喜び!

 我が家では、温かいご飯にのせて食べたり、スープやラーメンに落としたりというのが定番ですが、友人の中には晩酌の焼酎の肴にしたり、サラダと一緒にドレッシング代わりにしたりと色々嬉しい報告が聞かれます。柚子アチャールのファンは、じわじわ増えつつあります。自分が作った加工品が喜んでもらえることは純粋にとても嬉しいことですが、特に今回は、私たちの大切なインドやネパールでの日々が肯定されたような気がして特別に力が湧いてくるのです。ああ、幸せ、頂きます!

(わ)

スパイスと混ぜる前は淡い黄色で、いい香り
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