It was just amazing day, meeting lots of new and exciting professionals and experiencing Baum-kuchen making with bamboo sticks over a wood fire.
It was worth driving as long as 2.5 hours with Umeo and Sukla. We left home at 7am that day and took everything with us like breakfast, snacks, lunch, tea, boots, jackets etc... The event was organized by a local NPO called "Nature Environment Education - Ecotonoha" with the aim that participants feel close to trees and forests through walking inside forests and making the "tree-cake", Baum-kuchen.
It was open for anyone, but most participants were mothers/fathers and kids. Since we took part in "Annual Forum of Forest Kindergarten Network" this Nov., some of our friends send us notices when related events are held. This has been a great impact!
There, we met a specialist of annual growth ring (of trees), of insects, plants, etc...They were all so friendly and happy to explain how interesting the natural world is.
In the morning programe, we walked through the forest, explaining about plants and insects. I was really interested in listening to it, but Umeo and Sukla were busy finding wild strawberries and climbing up a mud-wall and rocks.
Everyone brought their own lunch boxes, so we sat together and ate. In the afternoon programe, we had a workshop of the annual ring, and little handicrafts. Umeo got really excited using a hammer and nails, and I got to know that she could do well, indeed!
The best part of this day was Baum-kuchen. Making layers and layers over the fire taking hours and hours, we finally made thick and great cakes. Making cakes took such a long time, but of course, not as long as trees take to grow in the forest.
When we were back home, it was almost 8pm. It was a whole day event, but made us totally full in our hearts...and stomachs! I
don't like long drives, but I made it because of my strong will and inspiration - I wanted to participate in the program; The thought of meeting wonderful people there - pushed me. I'm glad that I gained good experience at the end of the year.
Wakana
森の時間
何とも濃い一日でした。何人ものわくわくするような森の専門家たちに会い、竹の棒と炭火でのバームクーヘン作りを体験してきました。
、片道2時間半の運転は、十分報われました。(う)と(す)と三人で、朝7時に出発。朝ごはんにおやつに、お弁当、お茶、長靴にジャケットなど全部車に詰め込んで、暗いうちにいざ出かけます。このイベントは、地元のNPO「支援環境教育えことのは」が開催しているもので、森林の中を散策したり、バームクーヘンを作ったりしながら、参加者に森に流れる時間を感じてもらおうというもの。
誰でも参加できるイベントでしたが、参加者のほとんどが親と子どもたち。11月に「森のようちえん全国ネットワーク」のフォーラムに参加して以来、友人たちが関連のイベントを知らせてくれるようになったのでした。これは、有り難い!
「森の時間」の会場では、年輪の専門家、虫の専門家、植物の専門家の方々が、それはそれは楽しそうに自然界のことを色々話してくれました。
午前中のプログラムは、森林散策。森の専門家の説明を聞きながら、山を歩きます。私は興味深く耳を傾けながら歩いていましたが、(う)と(す)は山いちご探しに夢中。かと思えば、土の崖によじ登ったり、岩に登ったりと大忙しでした。
それぞれが持ってきたお弁当を広げて、ランチタイム。その後、午後のプログラムは「年輪のお話」と簡単木工に挑戦、というもの。木工の時間に、(う)は金槌と釘を自分でやれるというので大張り切り。5,6本目からなかなかいい手つきになってきて、お、案外うまいではないかと感心してしまいました。
参加者皆が楽しみにしていたこの日のメインは、バームクーヘン作りです。何時間もかけて炭火の上で焼いて、夕方にはついに幾層にも重なったケーキが出来上がりました。ケーキ作りの時間も長かったけれど、森の樹が育つ時間を考えると・・・それはそれは気が遠くなる年月です。
家に着いた頃には、夜の8時頃。一日がかりのイベントでしたが、私たち三人、心もお腹もすっかり満たされて戻ってきたのでした。苦手な運転を今までになく一人で行った日となりました。でも不思議と疲れを感じなかったのは、「参加したい、何だかいい出会いがありそう」という気持ちに大きく押されたからに違いありません。あぁ、年の終わりによい経験となりました。
(わ)