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Japanese plum extract
青梅です。 一つ一つ切って、種を取り除きます。

Yuki started cutting 8kg of green-Ume, raw Japanese plum, around 7pm. I joined him around 8pm but went to bed by 12am, while Yuki could sleep only at 5am!

We knew it takes quite a long time, but expected to finish by 2am. Cutting hard and small green-Ume to remove seeds itself was a long process, but boiling process didn't allow him to sleep till 5am...

What did this cooking for? It's Ume extract, which is such an effective natural medicine to keep you healthy. It works very well not only when you have a stomachache or hang over, but also regular uptake makes your immunity strong.

Out of 8kg of Ume, we got 2 bottles of extract! Yuki takes 1/10 of tea spoon every morning, and two bottles will be enough for a year. Yes, the long night made him suffered from lack of sleep, but would keep him healthy throughout the year!

Wakana


梅エキス

(ゆ)が約8キロの青梅を切り始めたのが夜7時頃。8時には(わ)も参加しましたが、0時には眠ってしまいました。一方、ずっと煮詰めていた(ゆ)の就寝は、なんと朝の5時!

長い時間がかかるのは承知の上でしたが、深夜2時には終るだろうとの見通しを持っていました。固くて小さな青梅を切って種を取り除く作業自体時間がかかるのですが、何といっても煮詰めるのに根気がいります。

こんなに煮詰めて何ができるのかといえば、梅エキス。体の調子を整えてくれる、自然のお薬みたいなものです。胃の調子が悪いときに一舐めするだけで効果覿面。でもそれだけでなく、毎日ちょろっと舐め続ければ、免疫機能を高めてくれるそうです。

8キロほどの梅からできるのは、ジャムの瓶2つ分の梅エキス。これを(ゆ)は毎朝、ティースプーンの先にちょろっとつけて舐めるわけですが、2瓶あれば今年はもつことでしょう。煮詰め続けた長い夜のおかげで寝不足にはなったけれど、これで一年の健康が保たれたり。大変ご苦労さまでした。

(わ)

切っていったら、こんな感じ。 ジューサーで搾った後の梅たち。 搾り汁を、灰汁を取りながらコトコトコトコト・・・。 2瓶の梅肉エキスの出来上がり!
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