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Here is our Mikan jam
にんまり顔の(す)。

Our Mikan this year was something really special...!




Yuki has been attempting "natural farming" methods in our farms, and this year he successfully grew and harvested Mikan without either fertilizer or pesticide, finally! Though the harvested amount was not that huge, the quality is amazing...! We received many 'thank you' calls from various places in Japan from those who enjoyed our Mikan. Those calls were also to request us to send the second boxful of Mikan, but we didn't have enough....yes, these supporting voices have encouraged us a lot to keep trying! We really appreciated them.

On this day, Yuki came back from his storehouse with the last Mikan that were not really worth selling in terms of size and looks. Now it's my turn to make jam out of it! Sukla joined me, and we made about 30 bins of beautiful jam. I really like Mikan jam making because the process is so simple that kids can join in and have a lot of fun. We broke Mikans in several parts, very randomly, with our hands. Sukla's small hands were suitable for the tiny Mikans. Looking at the sweet color of our jams, Sukla gave me a big smile.

Though this year's Mikan is over, we can enjoy this jam for some more time.

Wakana



みかんジャム出来た!


今年のみかんジャムは、また格別です。

 (ゆ)が取り組んできている「自然栽培」。今年の温州みかん園では、ついに無肥料・無農薬が実現しました。収穫量はそんなに多いものではないけれど、質は抜群・・・!県外からも、たくさんの喜びのお電話をいただきました。いただいたお電話の多くは、もう一箱送ってほしいというものでしたが、残念、その頃にはもう最後の出荷が終ってしまっていました。けれど、そんなありがたい声に後押しされて、まだまだ挑戦が続きます。

 この日は、(ゆ)が倉庫から最後の最後の半端なみかん達を連れて帰ってきました。出荷するには及ばない、小さなものやどうしても見た目によくないものばかり。私はにやり、さぁ今度はこちらの番、おいしいジャム作りが待っています。今年は(す)が喜んで参加してくれるとのこと。みかんジャム作りは、作り方が至って簡単で、子どもも全部の工程に参加できるので、私は好きです。手でみかんをバンバンちぎっては鍋に入れ、ぐつぐつ煮ていきます。(す)の小さな手は、小さなみかんたちをちぎるのにもってこいでした。出来あがりは30瓶ほど。瓶詰めされた、きれいなみかん色を見て、(す)もご満悦。

 今年のみかんはもう終わってしまったけれど、もうしばらくは、このジャムで楽しめそうです。

(わ)

今年もありがとう。来年まで、しばしお別れ!
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