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Working on Plums 2014 -Green Unripe Plums
この、さわやかなグリーン。

On one rainy day, we decided to work on unripe green plums and make plum extract (our reliable health food) which requires a lot of time and patience.


This year, it was great that Umeo and Sukla have become a great working force. To make plum extract, we start with removing the seed from each plum by hitting with a wooden bar, and then we extract the green juice with a juicer. Umeo enjoyed removing seeds and Sukla was happy switching the juicer ON/OFF. Coming to think of it, it was around one month before Makasa was born when we worked on plums last year. Now she is playing around my feet.

We took a couple of days off from Tanekko as this was our important annual event. We started from 9am and finished the seed removing and juicing processes around 6pm, and then continued boiling the green juice till midnight. However, there was some more juice left, so on the next day, it took half a day to complete boiling the rest of the green juice. We made much more plum extract than last year. Wow!

倉庫での、選果風景。 バンバンッ、と種取り作業。 (す)は飽きると、紙で作った剣を作って「剣屋さん」ごっこを始めました。

On the second day, Yuki took Umeo and Sukla for a drive as I needed to finalize the work, and also we wanted to praise them for their great work. By the way, in the afternoon, I went for walk with Makasa and picked a lot of Dokudami (Houttuynia cordata), too. I love to work on the plant as well, and its flowers make a good skin lotion, and leaf for tea. Well, making something healthy is something simply happy, but the making process itself provides me encouragement.

ドクダミの花を洗います。 一年間、焼酎に漬け込むと、こんな茶色のローションに。

Several days later, the rainy season started. It's our pleasure to work on plums, that Yuki has been taking care of throughout year, during this short but comfortable period of time just between spring and summer. Soon, unripe green plums will become yellow ripe ones, then it's going to be time to prepare Plum syrup and jam.

Wakana



梅しごと 2014 ~青梅編



 ある雨の日を狙って、青梅を使っての梅肉エキス(我が家の常備薬です)作りをすることにしました。これは、大変な時間と根気がいる一大仕事です。

 今年は、なんと(う)と(す)も大活躍。梅肉エキス作りは、まず木の棒で青梅をバンバン叩いて種を取り除くところから始まります。そして実をジューサーを使って、黄緑色のジュースにしてから煮詰めます。(う)は、バンバン叩くのを真剣に手伝い、(す)はジューサーのスイッチを押す担当で大張り切り。考えてみれば、去年の梅仕事の時は(ま)が臨月で私のお腹も大きかったんだっけ。今年は、足元で遊んでいるなんて。

 この二日間は、「たねっこ」もお休みしました。年に一度の一家総出の梅仕事ですから。朝の9時から始めて、夕方6時まで、種の取り除きとジューサー作業を続けて、その後も深夜まで煮詰めていました。それでも、まだ煮詰める分が残っていたので、翌日の午前中いっぱいは煮詰めの工程が続きました。どうやら、去年より相当たくさんできたみたい。やった!

 二日目は、(ゆ)が上の子二人をドライブに連れ出してくれました。私が最後の煮詰め作業を仕上げるためと、頑張って手伝ってくれた(う)と(す)へのご褒美も兼ねて。ちなみに、その日の午後、私と(ま)と散歩に出かけ、ドクダミをたくさん摘んできました。ドクダミ仕事もこれまたこの季節の楽しみの一つ。花は効力抜群のローションに、葉っぱはお茶にしようと思います。体にいいものを作ることは、それだけで十分素敵なことですが、それを作っている間も気分爽快、元気になれるのでやみつきです。

 青梅仕事をしてから間もなく、梅雨入りしました。春と夏の狭間、短くも過ごしやすいなんとも絶妙なこの時期に、(ゆ)が年間を通して手入れをしている梅の実を一家で加工して過ごす、我が家の季節の行事です。すぐに、青梅が熟して黄色い梅になります。そうしたら今度は、シロップやジャム作りに取り掛かかります。

(わ)

今年の成果物です!30㎏の青梅で瓶7つ分。

 
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