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輪っかな世界 その2
こんな梅酒の仕込み完了!

選果落ちしてしまった青梅の小玉を送った友人から、メールが届きました。近所の人を梅酒作りの講師に招いて、ワークショップを開いたとのこと。しかも良い天気だったので、昼間からバーベキューで酒を呑み始め、終わったのは深夜だったそうな。

 こういう様子を聞かせてもらえるのは、生産者として大変嬉しいことです。選果落ちしたものとは言え、その結果までに数年の準備を経ているのですから。食事の良し悪しを測るのは、目の前にあるものがうまいかどうかだけではなく、その背景にあるつながりというか、豊かな世界観によるものなのかもしれません。まさに、食のコト(=食事)、ですね。
 連絡くれて、どうもありがとうございます。

(ゆ)

The hooped world #2

The other day, we've sent a boxful of small green Ume, young Japanese plums, to friends in Tokushima. They e-mailed me saying that they organized a Ume-shu (plum wine) workshop inviting one of their neighbors as a teacher. It was a fine weather, so they enjoyed BBQ lunch and continued the party till midnight.

It is such a pleasure, as a grower, to be informed of something like this. They used Ume that were dropped off after my fruit sorting -still, a lot of time and energy were spent to take care of them. When we decide, and pronounce some food as 'good' or 'not good', the basis should be not only how it tastes, but also what you can see behind the food. How rich is your view and its connection with the background of the world behind the food?
Thanks a lot for sharing your Ume-workshop experience!

Yuki
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