コーナー内検索

カテゴリ
この一年間
コメントありがとう
ぶろぐん+
POWERED BY
BLOGNPLUS(ぶろぐん+)
リンクなど

梅しごと
 梅の栽培には夏の剪定が重要です。地味な作業で全園地仕上げるには何日もかかります。




 というわけで、「雨が降ってきてもやりきってやるぞ!」と気合を入れて、防水対策も備え、ある梅畑に行って作業をしていたら、どこそことなく甘い良い香りが漂っています。収穫し残してしまった梅が、たくさん枝についていました。
 午後には収穫かごも持っていって、悪くないものだけを選んで放り込んでいきます。2日間にわたって、このかごがいっぱいになるほどの量になりました。

 久しぶりに梅を漬けることにしました。無茶々園の事務局職員だった頃は「梅」の担当で、数トンもの梅干し作りをしていましたが、自宅用に漬け込むのははじめて。採ってきた梅は追熟をして、今年は8㎏弱に落ち着きました。
 自分で言うのもアレですが、梅干しを作るなんて、なんだか恰好が好いと思います。ですが梅を洗って、焼酎できれいにして、丁寧に塩を振りかけているうちに、格好だけでなく、もっと、大切なことをしているような気がしてきます。例えば、人の話にきちんとみみをすまそう、などと思い直したりするのです。

 少ししたら梅酢をとって、さらにもう少ししたら重石をへらさなくちゃなんて、梅雨空の晴れ間に畑にいるときでも、考えてしまうものなんです。

 


(ゆ)


Ume-pickling

Pruning during the summer is important for cultivation of Ume, Japanese plum. It requires patient efforts and takes days to complete in all of our sites.

So, even if it's raining, I stir myself and go to work in waterproof jacket and pants. When I was in one of the ume site, I realized the slight sweet fragrance. Looking around, I found many ume being left taken in. So in the afternoon, I took a basket and took good ones in. Within a couple of days, the basket became full of ume.

Then what to do? I decided to pickle them. When I was working for Muchachaen as an office staff, I was in charge of ume and used to pickle tons of ume as my work. But this is the first time for me to pickle them for own family. Once all the 8kg of ume were ripe, I started the process.

Well, I think it's quite cool being able to pickle ume. The process is time taken and delicately like cleaning each ume, sterilizing with distilled spirit, and carefully dredging salt etc...but as doing all these, I started feeling that there is more important meaning behind them. For example, I thought about the importance of listening to others as handling ume one by one.

Soon acetic solution of ume can be collected, and after a while, weight stone should be changed to a lighter one....These days I'm quite preoccupied with pickled ume even when I'm in other sites.

Yuki
| なんち屋 | comments (0) | trackback (0) |

PAGE TOP ↑